Detekcija lažnih novčanica

Uvođenjem nove valute susreli smo se sa problemom krivotvorenih novčanica. Posebice treba biti na oprezu zbog nadolazeće turističke sezone tijekom koje se broj lažnih novčanica može povećati. Stoga ih je važno znati prepoznati prilikom svake kupnje. Tijekom primanja eura potrebno je obratiti pozornost na hologram, brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom. Međutim, kako bismo bili sigurni u ispravnost novčanice, najbolje se osloniti na uređaje za detekciju, a pomoći mogu i markeri.

 

Ukoliko se odlučite za korištenje markera potrebno je znati kako očitati rezultate. Prvi korak pri provjeri novčanica jest povlačenje linije pri čemu se mogu pojaviti dva rezultata:

  • Ako je linija nestala ili ostavila blijedi trag, novčanica je originalna i možete je primiti.
  • Ako je linija ostavila sivu ili smeđu liniju, postoji mogućnost da je krivotvorena te ju je potrebno dodatno provjeriti uz pomoć uređaja za detekciju.

 

Ipak, najsigurnija opcija provjere jest uz pomoć uređaja. Uz naš Ratiotec Smart Protect detektor sve što trebate jest umetnuti novčanicu. Nakon toga uređaj će vam pokazati jedan od sljedećih rezultata:

  • Ako je lampica zelena, novčanica je ispravna. U ovom slučaju uređaj će je izbaciti kroz prednji otvor u kojeg ste je i umetnuli.
  • Ako se pojavi crvena lampica i zvučni signal, novčanica je krivotvorena, a uređaj će je izbaciti kroz stražnji otvor.

 

Napominjemo kako je plaćanje krivotvorenim novcem protuzakonito, kao i njegovo primanje. Shodno tome, bilo da se bavite trgovinom, ugostiteljstvom ili nekom drugom djelatnošću, savjetujemo vam da prilikom svake kupnje provjeravate ispravnost novčanica kako biste zaštitili svoje poslovanje.